Smagsprøve | Juniorer

Nikodemus møder Jesus

Nikodemus møder Jesus
Kernevers:
"For således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv"
Joh 3,16
Joh 3,1-21
Budskab:
Gud sendte Jesus til jorden for at frelse os. Ved troen på ham får vi del i frelsen.

Bøn:

Kære Gud
Tak , fordi du har noget, du vil sige til mig gennem den bibeltekst, jeg skal læse nu.
Gør mig lydhør for det, du vil sige til mig og til børnene.
Jeg beder for børnene og deres familier og takker dig for, at hver eneste af dem er kendt og elsket af dig. Hjælp mig til at række dine ord videre til børnene, og giv os en god samling. Vær hos os med din ånd, og skab troen i vores hjerter.
Tak for dine løfter om, at dit ord aldrig vender tomt tilbage.
Amen

 

Bibeltekst: Joh 3,1-21

Læs evt. bibelteksten i god tid, før du skal holde samling, så ordene kan arbejde i dig. Det kan være en id é at læse teksten langsomt og flere gange. Overvej gerne, om der er noget i bibelteksten, der særligt taler til dig?

Baggrund

Nikodemus var farisæer og medlem af jødernes råd, Synedriet, som var jødernes øverste politiske, juridiske og religiøse myndighed, så Nikodemus var en mand med indsigt, ansvar og magt.
At Nikodemus kommer om natten kan der være flere grunde til: Nikodemus ønskede måske at holde besøget hemmeligt (senere besluttes det at udelukke alle, der troede på Jesus, fra synagogen Joh. 9,22 og 12,42), men måske var det bare lettere at få en fortrolig enesamtale med Jesus om natten.
Nikodemus´ udgangspunkt for samtalen er at drøfte nogle vigtige åndelige spørgsmål med Jesus. Som farisæer havde Nikodemus stor indsigt i GT, og han troede da også, at Jesus kom fra Gud (v. 2) men der var stadig meget om Gud og Jesus, som han ikke forstod.
Farisæerne, og dermed også Nikodemus, mente, at mennesker med Guds hjælp kunne opfylde Guds krav til mennesker og gøre sig fortjent til frelsen.
Jesus afviser dette, og samtalen kommer til at dreje sig om , hvordan et menneske bliver frelst (født på ny) – og om Nikodemus selv er født på ny.
Jesus forklarer det at blive født på ny (v. 3) med at blive født af vand og ånd (v. 5). Denne fødsel stilles i modsætning til at være født af kødet (v.6); kødet er i NT et billede på menneskets natur, alt det hos os, der ikke er ”Jesus og troen på ham”.
Udtrykket ”Født af vand og ånd” kan Nikodemus have forstået på baggrund af Ez. 36,25 – 27, hvor der står, at Gud vil stænke vand på israelitterne og dermed rense dem for synd og give dem et nyt hjerte og en ny ånd , så de kunne følge Herrens love og holde hans bud.
Jesus gør op med den farisæiske tolkning af dette og gør det klart, at renselsen vil finde sted , når han løftes op, ligesom kobberslangen i ørkenen (4. Mos 21,9 ), hvilket refererer til hans død på korset. (v. 13 – 17). Dermed er frelsen ene og alene knyttet til Jesus og ikke til vores gerninger (v. 18).
Jesus understreger , at han ikke er kommet her til jorden for at dømme os, men for at frelse os.
Fordi vi mennesker har gjort det onde og elsker mørket fremfor lyset, hænger dommen over os. Men kommer vi til Jesus, som er lyset, får vi del i hans frelse, og hans gerninger gælder for os.

 

Den store fortælling

Hvordan peger bibelteksten hen på Guds store fortælling – Hans frelsesplan. Hvad kan vi lære om Gud og om os mennesker gennem teksten?

Da Israels folk gjorde oprør mod Gud i ørkenen, straffede Gud dem ved at sende giftslanger med dødbringende bid ind i deres lejr. Men da folket bad om nåde, sagde Gud til Moses, at han skulle lave en kobberslange og løfte den op på en stang. Enhver, som rettede blikket mod kobberslangen, blev reddet. Fordi vi er syndere, har vi også brug for en redning. Synden dømmer os til fortabelsen, og vi kan ikke redde os selv fra den. Men Jesus er den kobberslange, som Gud selv har anbragt på korset, for at vi skal rette blikket mod ham og leve.

Hvad synes du om oplægget?

- kommenter og del din erfaring med andre brugere

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}