Kære Gud. Tak, fordi du har noget, du vil sige til mig gennem den bibeltekst jeg skal læse nu. Gør mig lydhør for det, du vil sige til mig og til børnene.
Jeg beder for børnene og deres familier og takker dig for, at hver eneste af dem er kendt og elsket af dig. Hjælp mig til at række dine ord videre til børnene, og giv os en god samling. Vær hos os med din ånd, og skab troen i vores hjerter.
Tak for dine løfter om at dit ord aldrig vender tomt tilbage. Amen.
Bibeltekst 1 Mos 1,1 – 2,4
Læs evt. bibelteksten i god tid før du skal holde samling, så ordene kan arbejde i dig. Det kan være en idé at læse teksten langsomt og flere gange. Er der noget i bibelteksten, der særligt taler til dig?
Vi er på første side i livets bog. I jordens historie. Et nulpunkt i verdenshistorien, det vil sige, at alt begynder her. Det eneste, der er før verdens skabelse, er Gud. Sætningen ”I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden” har givet navn til den første bog i Bibelen, ”Genesis”, som betyder begyndelse. Gud bliver ikke forklaret, men introduceres simpelthen som den almægtige skaber, som skaber alt ved sit ord.
Før jordens skabelse var der kun mørke. Dag og nat bliver til, da Gud skaber lys i mørket. I skabelsesberetningen møder vi tidsangivelser. ´Dag´ kan i Bibelen forstås som perioder eller tidsrum. Ordet ”dag” bruges fx før solen og månen blev skabt. Men det vigtige i denne tekst er ikke, hvornår præcis Gud skabte, men at Han skabte til gavn og glæde for mennesker. Der er en bestemt orden i Guds skaberværk: først lys, atmosfære, vand/jord, varme = livsbetingelser før Han skaber planter, dyr og mennesker.
Hvordan peger bibelteksten hen på Guds store fortælling – hans frelsesplan. Hvad kan vi lære om Gud og om os mennesker gennem teksten?
Skabelsesberetningen fortæller os noget vigtigt om Gud:
Bibelhistorien kan formidles på forskellige måder. Vælg en form, der passer til dig. Vær altid tro mod de fakta, der findes i Bibelen, men brug gerne visuelle hjælpemidler, drama, stemmeføring eller andet, som kan gøre historien levende og understrege dens pointer.
Fortæl om:
Her begynder den største historie af alle! Historien om, hvordan alt blev til, hvordan Gud ud af ingenting skabte lys og liv og blæste ånd ind i mennesker. Genfortæl skabelseshistorien med dine egne ord, og læg vægt på følgende (vælg evt. nogle punkter ud):
Gå et stykke på troens vej med børnene ved sammen at reflektere over det, I har hørt om. Hvilken betydning har det, vi har hørt, i vores liv?
Kære Gud. Tak, fordi du har skabt alt helt perfekt, og at du har styr på hele verden. Tak, fordi du gerne vil have, at vi har det godt. Vil du hjælpe os til at passe godt på naturen og hinanden. Amen.
Måske vil I sige dagens kernevers i kor og evt. lære det udenad. Der er mange måder at lære udenad på. Man kan fx bruge fagter eller ting. Snak gerne med børnene om , hvad ordene i verset betyder.
Gud så alt, hvad han havde skabt, og han så, hvor godt det var. (1 Mos 1,31)
Bibelteksten er fra den autoriserede oversættelse, © Det Danske Bibelselskab 1992.
Fagter: Gud – peg op, Så – lav briller for øjnene med hænderne, Alt – en fejende bevægelse foran kroppen,
Hvad han have skabt – lav forme-bevægelser med hænderne, Og han så – brillerne igen,
Hvor godt det var – thumbs up.
Hvis I har lyst til at fortælle børnenes hjem om, hvad I har lavet ved jeres samling, kan I fx gøre det ved at sende en mail/sms, eller ved, at I laver et opslag i en facebookgruppe – evt. med et foto fra dagens samling.
I kan også printe HjemVejen-arket til børnene og/eller sende det i en mail til hjemmene. (Her finder du løsningen til HjemVejen-arket)
Hvis I vil knytte bånd til menigheden, kan I fortælle dem, hvad børnene skal høre om/har hørt om ved samlingen. I kan også opfordre menigheden til at bede for
jeres samling og for børnene.
Hvis børnene har lyst, kan de vise/dramatisere et par dyr, og bede menigheden gætte hvem de er.