Smagsprøve | Børn

Gud har skabt alt

Gud har skabt alt
Kernevers:
"Gud så alt, hvad han havde skabt, og han så, hvor godt det var."
1 Mos 1,31
1 Mos 1,1-2,4
Budskab:
Guds fantastiske verden, skabt i kærlighed.
Forberedelse

Bøn

Kære Gud. Tak, fordi du har noget, du vil sige til mig gennem den bibeltekst jeg skal læse nu. Gør mig lydhør for det, du vil sige til mig og til børnene.
Jeg beder for børnene og deres familier og takker dig for, at hver eneste af dem er kendt og elsket af dig. Hjælp mig til at række dine ord videre til børnene, og giv os en god samling. Vær hos os med din ånd, og skab troen i vores hjerter.
Tak for dine løfter om at dit ord aldrig vender tomt tilbage. Amen.

 

Bibeltekst 1 Mos 1,1 – 2,4

Læs evt. bibelteksten i god tid før du skal holde samling, så ordene kan arbejde i dig. Det kan være en idé at læse teksten langsomt og flere gange. Er der noget i bibelteksten, der særligt taler til dig?

 

Baggrund

Vi er på første side i livets bog. I jordens historie. Et nulpunkt i verdenshistorien, det vil sige, at alt begynder her. Det eneste, der er før verdens skabelse, er Gud. Sætningen ”I begyndelsen skabte Gud himmelen og jorden” har givet navn til den første bog i Bibelen, ”Genesis”, som betyder begyndelse. Gud bliver ikke forklaret, men introduceres simpelthen som den almægtige skaber, som skaber alt ved sit ord.

Før jordens skabelse var der kun mørke. Dag og nat bliver til, da Gud skaber lys i mørket. I skabelsesberetningen møder vi tidsangivelser. ´Dag´ kan i Bibelen forstås som perioder eller tidsrum. Ordet ”dag” bruges fx før solen og månen blev skabt. Men det vigtige i denne tekst er ikke, hvornår præcis Gud skabte, men at Han skabte til gavn og glæde for mennesker. Der er en bestemt orden i Guds skaberværk: først lys, atmosfære, vand/jord, varme = livsbetingelser før Han skaber planter, dyr og mennesker.

 

Den store fortælling

Hvordan peger bibelteksten hen på Guds store fortælling – hans frelsesplan. Hvad kan vi lære om Gud og om os mennesker gennem teksten?

Skabelsesberetningen fortæller os noget vigtigt om Gud:

  • Gud skaber en god verden. Der står, at ”Gud så at det var godt” efter hvert led i skabelsen.
  • Vi er skabt i Guds billede. Dvs., at vi er sat som Guds repræsentanter på jorden, til at leve i fællesskab med ham. Men de næste fortællinger i Bibelen viser, hvordan mennesket vender Gud ryggen og vil herske på sine egne præmisser. Derfor igangsætter Gud en frelsesplan for at redde menneskene fra konsekvenserne af deres synd ved at sende sin fuldkomne repræsentant, Jesus – hvilket er det, resten af bibelhistorien bygger op til.

Bliv nysgerrig på dagens bibelfortælling

  • Tag en klump trylledej/modellervoks (link til idé), en globus eller et verdenskort og en balje vand (der var vand overalt).
    Spørg børnene: Hvad har disse tre ting til fælles?
  • Eller spørg: Kan man bage en kage uden ingredienser?

 

Ideer til formidling

Bibelhistorien kan formidles på forskellige måder. Vælg en form, der passer til dig. Vær altid tro mod de fakta, der findes i Bibelen, men brug gerne visuelle hjælpemidler, drama, stemmeføring eller andet, som kan gøre historien levende og understrege dens pointer.

  1. Forslag til måder at formidle på (vælg én):
    Begynd din fortælling i et mørkt rum eller en hule, og tænd lys, når Gud skaber lys. Brug visuelle ting til at illustrere de forskellige ting, Gud skaber: en lampe, dyr, planter, jord, og lad evt. børnene skiftes til at finde de ting, du nævner, i en kasse.
  2. Brug flonellograf. Det er en slow-story-verden, hvor børnene evt. kan hjælpe med at sætte de billeder op, som du har valgt. Du kan vælge centrale vers fra teksten og læse dem højt, så Bibelen kommer i brug. Eller genfortæl med egne ord.

 

Fortæl om:

Her begynder den største historie af alle! Historien om, hvordan alt blev til, hvordan Gud ud af ingenting skabte lys og liv og blæste ånd ind i mennesker. Genfortæl skabelseshistorien med dine egne ord, og læg vægt på følgende (vælg evt. nogle punkter ud):

  • Gud er evig: Det er svært for børn at forstå begrebet evig. Brug ordet `altid`: At Gud altid har været der. Evt. kan et hjul illustrere begrebet evig, idet der hverken er begyndelse eller ende på hjulet.
  • Gud er almægtig: Gud havde intet at skabe af. Han skabte ved sit Ord, gennem de ord der kom ud af hans mund. Ingen andre kan skabe uden at have et råmateriale. Gud kan alt – intet er umuligt for ham (Job 38, 1 ff).
  • Gud er kærlig: vi møder allerede på første side i Bibelen Guds kærlighed, når vi læser skabelsesberetningen. Alt det skabte er gennemtænkt med henblik på menneskers velbefindende.
  • Gud har ikke selv brug for hvile, men han velsigner den 7. dag. Han indvier den til sig selv. Det er den dag vi skal hvile og være sammen med Gud. Skaberværket bliver betragtet af skaberen selv – Gud reflekterer over det, han lige har sat i værk.
  • Gud glæder sig over det skabte.
  • De første kapitler i Bibelen udtrykker ret præcist, at vi mennesker er kronen på skaberværket! Han skabte alle ting med os i tanke.
  • Gud skabte en mand og en kvinde, fordi ”han så, at det var godt”. To køn som supplerer hinanden. Han giver dem to opgaver: pas jorden og dyrene, og skab familie. Ligesom med alt andet Gud skaber, er det ikke tilfældigt, at mennesket er skabt som mand og kvinde. Dyrene er også skabt som han og hun, med henblik på at formere sig.
  • Vi bliver født som dreng eller pige, og sådan har det altid været. I vores tid bliver der talt meget om, hvordan vi mennesker opfatter os selv. Fx har nogle drenge lyst til at gå i kjoler og nogle piger er vilde med drengelege (lidt groft beskrevet), og det må vi respektere. Men det ændrer ikke på, hvordan Gud har tænkt os og skabt os. Vær gerne varsom med at tage dette emne op, overvej hvor meget der skal siges om dette punkt. Orienter dig om, hvilke børn det er der lytter til dig, men undlad ikke at sige det, som Guds ord siger.

 

Refleksion

Gå et stykke på troens vej med børnene ved sammen at reflektere over det, I har hørt om. Hvilken betydning har det, vi har hørt, i vores liv?

  • Hvorfor tror I, Gud ville skabe verden?
  • Gud behøvede ingenting for at skabe verden. Han sagde bare et ord, og så var det der. Hvad siger det om Gud?
  • Gud skabte alt med os i tanke. Hvad siger det om hans kærlighed?
  • Adam og Eva fik en opgave med at passe dyrene og haven. Hvordan passer du/vi på naturen og dyrene? Vi har også dette ansvar, denne opgave.

 

Bøn

Kære Gud. Tak, fordi du har skabt alt helt perfekt, og at du har styr på hele verden. Tak, fordi du gerne vil have, at vi har det godt. Vil du hjælpe os til at passe godt på naturen og hinanden. Amen.

 

Sange

 

Aktiviteter

  • Lav en ”filmrulle” af skabelseshistorien: en farvelagt papirstrimmel trukket gennem et hul i en paptallerken. (Link til idé)
  • Leg ”gæt og grimasser” hvor børnene skal forestille forskellige dyr/ting, Gud har skabt.
  • Skab ting af trylledej. (Link til idé)

 

Kernevers

Måske vil I sige dagens kernevers i kor og evt. lære det udenad. Der er mange måder at lære udenad på. Man kan fx bruge fagter eller ting. Snak gerne med børnene om , hvad ordene i verset betyder.

Gud så alt, hvad han havde skabt, og han så, hvor godt det var. (1 Mos 1,31)

Bibelteksten er fra den autoriserede oversættelse, © Det Danske Bibelselskab 1992.

Fagter: Gud – peg op, – lav briller for øjnene med hænderne, Alt – en fejende bevægelse foran kroppen,
Hvad han have skabt – lav forme-bevægelser med hænderne, Og han så – brillerne igen,
Hvor godt det var – thumbs up.

 

Links til mere

Hjem

Hvis I har lyst til at fortælle børnenes hjem om, hvad I har lavet ved jeres samling, kan I fx gøre det ved at sende en mail/sms, eller ved, at I laver et opslag i en facebookgruppe – evt. med et foto fra dagens samling.

I kan også printe HjemVejen-arket til børnene og/eller sende det i en mail til hjemmene. (Her finder du løsningen til HjemVejen-arket)

  • Send evt. et link til tegnefilmen nedenunder, og opfordr forældrene til at se filmen sammen med børnene. (link til Youtube-video)

 

Menighed

Hvis I vil knytte bånd til menigheden, kan I fortælle dem, hvad børnene skal høre om/har hørt om ved samlingen. I kan også opfordre menigheden til at bede for
jeres samling og for børnene.

Hvis børnene har lyst, kan de vise/dramatisere et par dyr, og bede menigheden gætte hvem de er.

Hvad synes du om oplægget?

- kommenter og del din erfaring med andre brugere

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}